Saxofoonquintet Opus 5

 


 

De 5 leden van Opus 5 hebben een professionele- of semi-professionele opleiding en/of ervaring en bespelen alle gangbare saxofoontypen .

De personele bezetting is :

Lia de Boer : sopraan- en altsaxofoon

Dineke Spoelstra : sopraansax en altsaxofoon

Jan Siegers : tenorsaxofoon

Jan Beerman:altsaxofoon. Bewerkt vooral klassiek repertoire

 Ben Douwes: baritonsax. Contactpersoon, pers en publiciteit

Lia de Boer studeerde klassiek saxofoon aan het Conservatorium te Maastricht. Haar docent was Adri van Velzen die zowel in de klassieke muziek als in de jazz een gevierd performer is Lia gaf vele jaren saxofoonles aan het ICO te Assen en speelt in meerdere ensembles. 

Dineke Spoelstra studeerde schoolmuziek, saxofoon en koordirectie aan het  Prins Claus Conservatorium te Groningen. Alhoewel ze een voorliefde heeft voor de klassieke muziek speelde ze ook 30 jaar de 1e saxofoonpartij bij een  bigband. Ze is ook nog steeds actief als koordirigente.

Jan Siegers speelt al vanaf zijn 10e jaar saxofoon- overwoog een conservatorium opleiding- maar koos uiteindelijk voor een loopbaan in de publieke sector. Hij speelt ook in het Nederlands Politie Orkest en het Drents Senioren Orkest. 

Jan Beerman speelt al vanaf zijn vroege jeugd saxofoon o.a. in de Dordtse Harmonie uit Dordrecht en later -na zijn verhuizing naar Drenthe in de Bigband Emmen. Jan heeft zich bekwaamd in het bewerken van voornamelijk klassiek repertoire dat oorspronkelijk geen saxofoon in zich heeft.

Ben Douwes speelt saxofoon  vanaf zijn 16-e en speelde o.a. in de New Metronome Bigband waarvan hij tevens oprichter en manager was. Deze bigband trad op met vermaarde jazz-solisten als Toots Thielemans, Scott Hamilton, Piet Noordijk en nog veel meer, Het orkest was vele malen op TV  met bekende artiesten. Daarnaast was Ben 10 jaar actief als ( onbezoldigd ) mede-programmeur Jazz en Klassiek van het theater de Winsinghhof in Roden en organiseerde hij  bijna 10 jaar huisconcerten in Roden e.o.

Alle leden van Opus 5 hebben gemeen dat zij zowel  een passie hebben voor  de klassieke kant  van de saxofoon als voor het meer jazzmatige karakter van dit mooie instrument. Deze kenmerken zijn terug te vinden in het fraaie afwisselende repertoire van Opus 5.

Het repertoire is zeer breed en omvat zowel klassieke- als jazzmuziek en alles daar tussen in. Dus komen ook populaire muziek en b.v. tango's en salonmuziek v op de lessenaars. Opus 5 kan even makkelijk de sfeer oproepen van een klassiek strijkquintet als van een swingende bigband !