Saxofoonquintet Opus 5

 Wie zijn wij ?

 

De 5 leden van het quintet hebben een professionele- of semi-professionele opleiding en ervaring en bespelen alle gangbare saxofoontypen .

 De personele bezetting is :

Evert van Loon : sopraansax, altsax en tenorsax. Tevens muzikaal leider.

Dineke Spoelstra : sopraansax en altsax.

Jeanine de Herdt: sopraansax, tenorsax  (facultatief : accordeon )

Jan Beerman: altsax. Bewerkt en arrangeert repertoire

Ben Douwes: baritonsax. Contactpersoon, pers en publiciteit

Muzikaal leider Evert van Loon studeerde aan het Artez Conservatorium Arnhem en was jarenlang werkzaam als muziekdocent. Hij geeft saxofoonlessen, jazz- workshops en lezingen over klassieke muziek. Daarnaast leidt hij op adhoc basis koren en is hij een bekwaam arrangeur/componist. 

Jeanine de Herdt volgde haar muzikale opleiding aan de Muziek Academie te Antwerpen in de vakken accordeon en saxofoon en natuurlijk muziektheorie. 

Dineke Spoelstra ( nog niet op foto ) studeerde schoolmuziek, saxofoon en koordirectie aan het  Prins Claus Conservatorium te Groningen. Alhoewel ze een voorliefde heeft voor de klassieke muziek speelde ze ook 30 jaar de 1e saxofoonpartij bij de toenmalige Gasunie Bigband. Momenteel leidt ze ook nog een 4tal koren in Friesland en Drenthe. 

Ben Douwes speelt saxofoon  vanaf zijn 16e en speelde o.a. in de Bluenote Bigband en de Eemsmond Bigband. Hij was tevens oprichter, saxofonist en manager van de in de periode 1975-2006 succesvolle New Metronome Bigband. 

Jan Beerman speelt al vanaf zijn vroege jeugd saxofoon in diverse orkesten waaronder de Bigband Emmen. Verder heeft Jan zich bekwaamd in het bewerken voor 5 saxofoons van vooral klassieke  muziek.

Alle leden van Opus 5 hebben gemeen dat zij zowel  een passie hebben voor  de klassieke kant  van de saxofoon als voor het meer jazzmatige karakter van dit mooie instrument. Deze kenmerken zijn terug te vinden in het fraaie afwisselende repertoire van Opus 5.

Het repertoire is zeer breed en omvat zowel klassieke- als jazzmuziek en alles daar tussen in. Dus komen ook populaire muziek en b.v. tango's en salonmuziek veelvuldig op de lessenaars. Opus 5 kan even makkelijk de sfeer oproepen van een klassiek strijkquintet als van een swingende bigband !